Betöltés alatt... Kérem várjon...

Termék kategóriák

Hirlevél feliratkozás


Magyar filmek Karácsonyra: Martfűtől Brazíliáig

Közzétéve: 2017. 11. 14.@ 14:11

A magyar filmgyártás és forgalmazás legsikeresebb éve volt az idei, hiszen a hazai mozis nézőszám hosszú idő után idén elérte ismét az 1 millió nézőt. A karácsonyi szezonban több moziban sikeres alkotás is megjelenik DVD-n, ezek közül szemezgettünk párat, melyeket mindenképp érdemes a karácsonyfa alá rakni, aztán pedig a lejátszóba.

wellhello.jpg#sohavégetnemérős, vagyis Történetek Wellhello-ra. Fluor Tomi és Diaz és zenekara sem úszhatta meg, hogy az óriási népszerűség ne repítse őket egyenesen a filmvászonra. A Magyar Filmdíj 2017 Közönségdíjas filmjében az összes jól ismert Wellhello sláger is elhangzik. 

Sopsits Árpád kiváló thrillerjét, A Martfűi Rémet 9 Magyar Filmdíjjal jutalmazták – köztük a Legjobb film, a Legjobb rendezés és a Legjobb női főszereplő díját is elhozta. A történet 1957-ben játszódik. Meggyilkoltak és fiatal nőt Martfűn. A gyilkosság elkövetéséért halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélnek egy férfit. Hét évvel később újabb kegyetlengyilkosság történik és tovább folytatódnak a nők elleni erőszakos támadások. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz tiszta fejjel gondolkozni, ráadásul a sorozatgyilkosság elképzelhetetlen a szocialista Magyarországon. 

Vranik Roland már első játékfilmjéért – Fekete kefe (2005) – elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját; második mozifilmje – Adás (2009) –nagy sikerrel szerepelt a külföldi filmfesztiválokon. A nemzetközi porondon a Stockholmi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált Az állampolgár forgatókönyvét Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion), az SZFE tanára és Vranik Roland rendező közösen jegyzik. E megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

A Brazilok című vígjáték középpontjában a foci áll. Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek, és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzatbrazilok.jpg nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel (Fekete Ernő), aki nem tud hibázni, és helyettesével (Schmied Zoltán), aki meg nem szeret. De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, élükön a börtönből frissen szabadult, aranylábú rosszfiúval (Nagy Dániel Viktor), mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal (Bánki Gergő) életükben először szintén neveznek. És nyerni akarnak. 

Dániel András Egy kupac kufli című mesekönyve alapján készült animációs mesesorozat a KEDD Animációs Stúdió műhelyében készült, kisebbeknek és nagyobbaknak, de az egész családnak is egyaránt garantált szórakozást ígér. A történetek főszereplője hét mesebeli lény: Zödön a legzöldebb. Pofánka a legpirosabb. Titusz a legsárgább. Hilda a leglilább. Valér a legkékebb. Bélabá a legbarnább. Fityirc meg a legszürkébb, mert annak is lennie kell valakinek!
Kártyázó varázsgombák, feje tetejére állított rét, kellemetlenül hatalmas lakótárs, aprócska mohácska, kávézó felhők, holdkóros pele, vicsormókus, sajthold, óriás zaba és még sokminden és sokmindenki más. Mindez természetes(en) a Kufli-mesékben.

A szezon egyik legigényesebb kiadványa a Fábri Zoltán 100 címet viselő ötlemezes díszdoboz. A rendező születésének 100. évfordulója alkalmából megjelenő Fábri Zoltán életmű-sorozat első kollekciója az 1955-61 között készült filmek kiemelkedő darabjait tartalmazza teljeskörűen restaurált változatban, számos korabeli és frissen forgatott extrával, kísérőfüzettel.

bereczki-csaba-soul-exodus-3.jpgBereczki Csaba Soul Exodus című új, egészestés, zenés dokumentumfilmjének középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek – Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment – a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

Végül egy különleges dokumentumfilm a Magyarok a Barcáért és az Új Eldorádó rendezőjétől, Kocsis Tibortól. A Békebeli Budapest című filmben először korabeli fotókon és ritka filmrészleteken csodálhatjuk meg a száz évnél is idősebb épületeket, majd a legmodernebb drón felvételek segítségével madártávlatból, mai felújított állapotukban is. Fővárosunk világvárossá válását az Osztrák-Magyar Monarchia legszebb muzsikái, Liszt Ferenc és Johann Strauss dallamai kísérik. A szöveg sem puszta turistacsalogató, bepillantást nyújt a sikertörténet történelmi hátterébe. A két mesélő, Fodor Tamás és Mácsai Pál segítségével pedig megmártózhatunk a boldogult békeidők hangulatában.

Jó válogatást, vásárlást, filmnézést!


(A címekre kattintva a kiadványok adatlapjához jutunk)