autónyitás

Befagyott vagy elromlott az autózár?

Az első és legbiztosabb dolog, amivel megelőzhetjük, hogy befagyjon az autózár, ha fűtött garázsban parkolunk fagy idején. De jól tudjuk, hogy ez sokszor lehetetlen. A következő tippek segíthetnek elkerülni ezt a kellemetlenséget és az autónyitás gördülékenyen megy majd a fagyos reggeleken is.

 • Használjunk zárjégoldót!
  Zárjégoldó spray-k használata segíthet megelőzni a zár befagyását. Ezeket az anyagokat a zárszerkezetekbe permetezhetjük, hogy csökkentsük a befagyás kockázatát.
 • Fedjük le az autót!
  Ha van lehetőségünk, takarjuk le az autót éjszakára, hogy megvédjük a hideg és a nedvesség ellen. Egy autóhuzat vagy egy szimpla takaró is sokat segíthet.
 • Melegítsük fel a kulcsot!
  Ha mechanikus zárat használunk, melegítsük fel a kulcsot forróvízzel, majd próbáljuk meg újra a zárat elfordítani.
 • Melegítsük fel az ajtót!
  Ha lehetőségünk van rá, melegítsük fel az autó ajtaját egy hőlégfúvóval vagy hajszárítóval. Óvatosan használjuk a meleget, hogy ne okozzunk kárt a zárban vagy a festésben.

Mit tehetünk, ha így sem nyílik?

Ha megtörtént a baj, ne feszegessük! Soha ne próbáljuk erőszakkal kinyitni az autót, ha azt érezzük, hogy a zár befagyott. A feszegetés csak további károkat okozhat.

Ha mindezek ellenére nem sikerül kinyitni az autót, akkor időben hívjunk szakszerű segítséget. Jó szakemberek percek alatt és károkozás nélkül képesek megoldani a problémát. Ne habozzunk hívni egy megbízható autózár-specialistát. Akár egy órán belül ki is érkeznek, és pillanatok alatt megoldják az ajtó nyitását.

Időben cselekedve és az említett tippek segítségével elkerülhetjük a befagyott autózárak okozta kellemetlenségeket, és zavartalanul használhatjuk autónkat a hideg téli napokon is.

Mitől romlik el a zár?

Az autózárak meghibásodása számos tényezőtől függhet, nem csak a fagyás lehet az ok. Az alábbiakban néhány gyakori okot sorolunk fel, amelyek az autózárak működési problémáit okozhatják:

 • Az autózárak mechanikus alkatrészei az idő múlásával elkopnak. Ezenkívül a szennyeződések, por, homok és egyéb részecskék is bekerülhetnek a zárakba, és zavarhatják a működésüket.
 • Ha a kulcsunk sérült vagy kopott, akkor nehezebb lehet az autózár elfordítása vagy kinyitása. Ebben az esetben a kulcs cseréjére van szükség.
 • Az elektromos autózárak esetén a meghibásodások gyakran az elektronikus rendszer hibájából adódnak. Például az érzékelők, vezérlőegységek vagy akkumulátorok problémái meggátolhatják a zár megfelelő működését.
 • A mechanikus autózárak esetében a hibák olyan mechanikai alkatrészeknél jöhetnek létre, mint a rudak, zsanérok vagy a zárszerkezet. Eltört vagy meghibásodott alkatrészek esetén a zár nem működhet megfelelően.
 • A nedvesség és só a téli időjárásban hozzájárulhat a zárak korróziójához és rozsdásodásához. Ez a probléma különösen gyakori régebbi autók esetében, ahol a rozsda megjelenése a zárszerkezetekben működési problémákat okozhat.

Ilyenkor a legtöbb esetben a zárjavítás az egyetlen megoldás.