műlencse

Műlencse műtét vélemények – Ők már átestek rajta!

Soha nem volt olyan széles körben elérhetőek a szemműtétek, mint manapság. Azok számára, akiknek már megnehezíti a hétköznapokat a látás tompasága, a szemorvosok ajánlani szokták a műlencse beültetését. A szürkehályogot ilyenkor eltávolítják, helyébe pedig egy olyan lencsét tesznek, melynek köszönhetően a páciens visszanyeri látását – sőt, az talán jobb lesz, mint valaha volt!

Hogyan ültetik be a műlencsét?

A műlencse beültetése általában egy rövid, 15-20 perces sebészeti beavatkozás, amely többnyire helyi érzéstelenítésben történik. A beavatkozás a szemüreg és a szempilla környékének fertőtlenítése után veszi kezdetét. A sebész egy kis bemetszést ejt a szaruhártyán, mely általában 2-3 mm hosszú. A szakember ezen keresztül távolítja el a problémás részt.

Ha minden rendben zajlik, a sebész behelyezi az új műlencsét a szembe, oda, ahol a szürkehályogos lencse korábban volt. A műlencsét az új szemtengelyhez igazítják, majd helyére illesztik. Az orvos végül eltávolítja a beültetett műlencse perifériájában lévő felesleges anyagot, majd egy antibakteriális gyulladáscsökkentő gyógyszert alkalmaz, hogy segítsen megelőzni a fertőzést és csökkentse a gyulladást.

A műtét után a páciensnek általában szemcseppeket ír fel a doktor, hogy gyorsítsa a gyógyulás folyamatát, illetve megakadályozza az esetleges fertőzéseket és a kilökődést. Valamennyi beteg elégedetten éli életét új látásának hála: a legtöbben úgy nyilatkoznak, hogy olyasmit kaptak vissza, ami teljessé teszi a hétköznapjaikat. Dr. Nagymihály Attila weboldalán több műlencse műtét véleményt is elolvashatsz: nyilatkozott többek között Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Szebeni István műsorvezető, vagy az egyik legismertebb és legkedveltebb szinkronszínész, Kökényessy Ági – Rachel Green magyarhangja a népszerű, Jóbarátok című sorozatból.

Nem csak szürkehályog gyógyítására ültetnek be műlencsét

Azonban nem csak szürkehályog esetén lehet szükség műlencse beültetésre. Vannak olyan páciensek, akik a szemlencséjük természetes állapota miatt nem megfelelő a refrakció (fénytörés), így szintén szükség lehet műlencse beültetésre. Ez például azokat érintheti, akiknek nagyon nagy vagy nagyon kicsi a szemüveg vagy kontaktlencse dioptriája, valamint azokat, akiknek szemtengelyferdülésük van. A műlencse beültetése az ilyen betegek számára segíthet a jó látás elérésében, sőt akár évekre letehetik a szemüveget vagy a kontaktlencsét.

Kinek nem ajánlott a műlencse-beültetés?

Bár rendkívül biztonságos beavatkozásról beszélünk, mint minden műtét, úgy a műlencse-beültetés sem ajánlott mindenkinek. Kizáró ok lehet például a szem fertőzöttsége vagy gyulladása, de a súlyos szemproblémák, – mint a glaukóma vagy a retina leválása – szintén akadályozhatják a műlencse beültetését. Rendkívül vékony vagy instabil szaruhártya esetén a műtétet lehet, hogy nem tudják elvégezni.

Összességében viszont általában a műlencse beültetése egy biztonságos és hatékony módja annak, hogy visszanyerjük az egykori éles látásunkat. A műlencse beültetése után valamennyi beteg jelentős javulást tapasztal a látásában – melynek köszönhetően az életminőségük is javul.