fitness

Hogyan edzek otthon?

Mindenhol jobbnál jobb edzésprogramok jönnek veled szemben a neten, állandóan ingyenes, online kihívásokkal találkozol, még sem kezdted el még az otthoni edzést?

Edzés otthon, amikor akarod

Az egészséges életmódra ösztönző programoknak köszönhetően, ma már rengeteg helyen hódolhatnak a sportot kedvelők a szenvedélyüknek. A közösségben végzett sport mellett kezdi elnyerni méltó rangját az otthon végzett sport is, amelyet egyedül, megfelelő edzésterv mellett, vagy online órába bekapcsolódva a szobád közepén is végezhetsz.

Az otthoni edzésnek számos előnye van a többi mozgásformával szemben. Először is sehova nem kell elmenned, így máris rengeteg időt megspóroltál a mindennapjaidban. Az otthoni edzésekhez nem kell drága eszközöket megvenni, illetve az edzőtermek borsos bérleti díját sem kell kifizetned. Ezzel máris két olyan dolgot spóroltál meg, amiből általában az ember többet szeretne: időt és a pénzt.

Az otthoni edzést akkor iktatod be az életedbe, amikor neked a legkényelmesebb és nem borítja fel a családod mindennapos rutinját. Egy egész testet átmozgató sporthoz nem kell több órát mozogni, elég 25 perc is. Ezt a pici időt pedig mindenki le tudja csippenteni a napjából, legfeljebb nem néz meg még 10 darab teljesen felesleges TikTok videót.

Csak te és az edzés

Tehát az első lépés, hogy azt a 25 percet kiharcolod magadnak. Amikor elfogadja a családod, hogy neked naponta szükséged van arra a 25 perc edzésre, azért, hogy még 10 év múlva is tudj a gyerekkel fogócskázni, vagy hogy a szabadságodat nem azért kelljen kivenned, hogy orvoshoz járkálj különböző – egyébként a sporttal megelőzhető – problémákkal előbb vagy utóbb, akkor már csak azt a helyet kell megkeresni az otthonodban, ahol elférsz kinyújtott kezekkel és lábakkal. Fontos, hogy az edzés közben magadra és a sportra koncetrálj! Nem kell megkérni a párodat, hogy vegye le a rottyogó pörkölt alatt a gázt, ne kiabálj ki a gyereknek, hogy induljon már fogat mosni, hanem csak magadra és a mozdulataidra figyelj.

Nagyon fontos, hogy akár kezdő vagy, akár haladó, a bemelegítést sose hagyd ki! Az izmaidnak fel kell készülnie az intenzív megterhelésre, ez pedig nem megy úgy, ha felugrasz a kanapéról és máris nyomod a fekvőtámaszokat, mert annak nem szép izomzat, hanem egy jó kis húzódás lesz a vége. A bemelegítés mellett ugyan ilyen fontos az edzés végén a nyújtás, a levezetés is. A pulzus visszaáll a normál tartományba, a test megnyugszik, miközben belül folytatódnak a zsírbontó, izomnövelő folyamatok.

A tested átalakulása

Az otthoni edzéstervek általában a saját testsúlyos edzésre építenek, hiszen ez kivitelezhető a legkönnyebben otthon vagy bárhol, ahol vagy, nem kell hozzá drága segédeszköz, hanem a mindenki a saját fizikumához mérten tud erősödni. Az eredményességet mindig az intenzitás, a jól kivitelezett, megerőltető mozdulatsorok adják. Az pedig csak tőled függ!

Ha tájékozódsz a neten mielőtt belevágnál, számos otthonra kidolgozott útmutatót fogsz találni. A leghatékonyabb tervek közül az Intenset otthoni edzésterve is megér egy próbát.

Kezdj hozzá és érezd jobban magad a bőrödben!