ABS kocka

Te mennyire vagy tisztában az ABS kocka meghibásodásával?

Habár a legtöbb autós minimális információkkal rendelkezik az autója működése kapcsán, azonban érdemes legalább néhány alapvető dologgal tisztában lenni, hogy tudd, ha baj van. Nem kell másodállásban autószerelőként tevékenykedni, azonban sokat segít, ha nem a szerelőnél szembesülsz vele, hogy az autód több alkatrésze is meghibásodott. Az ABS kocka meghibásodásának meglehetősen jellegzetes jelei vannak, elég könnyen felismerhető a probléma, már ha tudod mire kell figyelni.

Mit érdemes tudni az ABS kockáról?

Az ABS kocka a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja, amely nélkül az ABS nem tudna működni. A szakemberek gyakran csak hidraulikatömbként hivatkoznak rá, illetve a köznyelvben is kezd elterjedni az alkatrész ezen megnevezése. Blokkolásgátló ma már a legtöbb korszerű gépjárműben megtalálható. Az ABS kocka az autó motorterében helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy szélsőséges hatások érik út közben, mint például magas hőhatás és erős rázkódás. Ebből kifolyólag számítani lehet rá, hogy előbb-utóbb meghibásodik.

A meghibásodás jelei

Ha azon a véleményen vagy, hogy felesleges ismerni a meghibásodás jeleit, mert az autó diagnosztikai rendszere majd úgyis jelez, akkor sajnos el kell keserítsünk, ugyanis nagyon gyakran akkor sem érkezik jelzés, amikor már több jel is arra utal, hogy baj van. Sőt, a hibakód sem kiolvasható. Emiatt mindenképp érdemes tisztában lenni az ABS kocka meghibásodás alapvető jeleivel.

Amit még az elején szeretnénk tisztázni, hogy ha az ABS kocka meghibásodik, akkor nem a teljes blokkolásgátló rendszerrel van probléma, pusztán a hidraulikatömbbel.

Az ABS kocka meghibásodásának egyértelmű jele, ha a fékpedállal nem stimmel valami, például fékezés során a holtpontig becsúszik, vagy a megszokotthoz képest nagyon lent fog a fék. A fékolaj szivárgás szintén azt mutatja, hogy valami nincs rendben. Ha csak teljesen benyomott fékpedál állás mellett lehet lefékezni az autót, akkor nincs kétség, hogy foglalkozni kell a hibával. Ez eleinte csak ritkán, legfeljebb rossz útviszonyok, esetleg vészfékezés során jelentkezik, majd állandósul a probléma.

Javítás a vásárlás helyett

Hacsak nem akarsz rövid időn belül újfent a meghibásodással szembesülni, akkor azt javasoljuk, hogy látogass el a rewopro.hu weboldalra, ahol bővebb információkat is megtudhatsz a javításról, illetve elérhetőséget is találsz.