stress

Stresszkezelés segítséggel

A szervezetünket érő megterhelések közös neve stressz. Folyamatosan ki vagyunk téve hatásainak, talán már észre sem vesszük. Szervezetünk pedig alkalmazkodik, legalábbis megpróbál igazodni a megváltozott körülményekhez. Ez kimerítő számára, ezért a tartós stressz negatív hatásokkal, időnként súlyos következményekkel jár. A stressz pszichológus segítségével enyhíthető, az okok feltárhatók, a változtatás lehetőségei tisztázhatók, a stresszoldás megtanulható.

Természetesen nem kell mindenféle stressztől megóvni magunkat, nélkülük talán unalmas is lenne az élet. Létező dolog a jó stressz is, aminek inkább pozitív hatásait ismerhetjük. Akkor beszélhetünk ilyesmiről, ha egy adott kihívásra pozitívan, magabiztosan reagálunk és képesnek érezzük magunkat a megküzdéssel. Ilyesmi egy szintünknek megfelelő versenyhelyzet, szereplés vagy egy komolyabb feladat, aminek a megoldásához vezető utat bár nehéznek gondoljuk, de tisztán látjuk, hogy elérhető számunkra, nem éljük meg a vele kapcsolatos nyomasztó aggodalmat.

A rossz stressz kínzó, innen felismerhető. Negatív érzések kísérik, szorongással, kontrollvesztettséggel jár. Minden esetben terhet jelent, aminek a tünetei segítenek felismerni az ártó jelenséget.

Néhány stresszt kísérő testi tünet:

  • feszültség, fülzúgás,
  • kimerültség, alvászavar,
  • étvágytalanság, szédülés, fejfájás,
  • félelem, türelmetlenség, agresszió,
  • hideg verejték, mellkasi szorítás, remegő kéz,
  • koncentráció zavar, csőlátás, ingerültség.

A lelki-érzelmi stabilitásunktól nagyban függ, hogy mit élünk meg stresszként. Éppen ezért fejleszthető a stressztűrő képesség és megtanulható a stresszkezelés. Vannak irányíthatatlan tényezők, mint a genetikai hajlamunk, kialakult személyiségünk, a környezetünk, de vannak általunk komolyan irányítható jellemzők, mint az alkalmazott megküzdési módok, gondolkodásmódunk, életmódunk.

A stresszes helyzetek kezelése, a kellő mennyiségű, hatékony pihenés, a rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozás hozzájárul a negatív hatások és kellemetlen tünetek megszüntetésében. Viszont vannak, akiknek ez segítség, támogatás nélkül nem megy. A pszi.hu weboldalon megtalálhatjuk a hozzáértő szakembert, aki segít a stresszkezelési terv megalkotásában és végrehajtásában. Általa megtalálhatjuk a stresszkezelés megfelelő módjait és kaput nyithatunk egy egészségesebb életmód felé.