fogtisztítás

Mitől alakulhat ki fogkő? Hogyan zajlik az eltávolítása?

Az egyik leggyakoribb fogászati kezelés a fogkő eltávolítás. Nem véletlenül, hiszen az emberek nagy részénél az idők során legalább egyszer jelentkezik a probléma, nem kizárt, hogy állandóan fennáll a veszélye a fogkő képződésnek. Jelenléte fokozza számos betegség veszélyét, így nagyobb az esély a fogszuvasodásra és a fogágyproblémák kialakulására.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mitől alakulhat ki és hogyan szabadulhatunk meg tőle.

Mi a fogkő és milyen kezelési lehetőségei vannak?

A fogkő a fogak látható és ínyszél alatti felszínén megjelenő kemény, valamint elmeszesedett lepedékréteg, amely rengeteg betegség okozója. Amennyiben nagy mennyiségben van jelen, akkor fokozódik a fogszuvasodás veszélye, az így és a fogágybetegségek kialakulása. Ebben az esetben az otthoni megoldások aligha javítanak a helyzeten. A fogkő eltávolítását csak fogorvos tudja hatékonyan elvégezni, ehhez azonban nem árt időben cselekedni. A dentálhigiéniai kezelés rutin eljárás, aminek első és legfontosabb lépése a fogkőeltávolítás. Ez után jöhet a fogfelszínek simává csiszolása.

Milyen előnyei vannak?

Az egyik azonnali hatás, hogy a fogak világosabbak és csillogóbbak lesznek. A kezelést követően sokkal szebb lesz a mosolyunk, jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. A simaság hatására ráadásul jóval nehezebben tapad meg a fogfelszínen bármilyen lepedék, kevésbé sárgásodik tőle a fog. A rendszeres kezelés segít megszüntetni a fogínyvérzést, csökken a fogszuvasodás kialakulásának esélye, de még ínybetegségekkel sem kell számolnunk. A fogvesztés kockázata így minimálissá válik, ami azért igen sok pénzt spórolhat meg számunkra. Remek befektetés tehát, így megelőzhetőek a költséges fogorvosi kezelések.

Hogyan zajlik az ultrahangos fogkőeltávolítás?

Az egyik leggyakrabban igénybe vett szolgáltatás ezzel kapcsolatban az ultrahangos megoldás, amely teljesen fájdalommentes. Egyetlen ultrahangos kézi műszerre van hozzá szükség, viszont ez nem megoldás az íny alatti fogkő eltávolítására. Ebben az esetben a műveletet kézi eszközzel végzik el.

Számolni kell azzal, hogy a beavatkozás után valamelyest érzékenyebbek lesznek a fogak és maga az íny. Néha vérzéssel is számolni kell, de ez viszonylag rövid idő alatt teljesen megszűnik. A kezelést után a fogak felszínét egy speciális műszerrel és egy kis pasztával polírozzák simára. Amennyiben pedig szükség van rá, akár még szájhigiéniás tanácsadást is kaphatunk, attól függően, hogy igényeljük-e.

Fogtisztítás és fogfehérítés

Másik eljárás az Airflow készülékkel történő tisztítás, aminek előnye, hogy az eszköz gyengéden, mégis hatékonyan fehéríti ki a fogakat. Eltávolítják vele a felületi elszíneződést és a szennyeződéseket, a végeredmény pedig egy csillogóan fehér fogsor.

A kezelés során por állagú szódabikarbónával dolgoznak, amely a folyamat felgyorsításában segít. A készülék nem károsítja a zománcot, polírozást követően pedig kisebb az esélye annak, hogy valami megtapad a fogakon. Kiváló megoldás a sok kávét és teát fogyasztók, valamint a dohányzók számára, akik amúgy is hajlamosabbak a fogkövesedésre.

Mennyi ideig tart egy fogkő eltávolítás?

Páciensként azt gondoljuk, hogy az eljárás hosszú ideig tart, pedig a rendszeres látogatások során a szakorvos általában 15 perc alatt végez. Természetesen minden esetben más, így bizonyos esetekben a folyamat valamelyest több időt vesz igénybe. A fogkövesedésre hajlamos betegeknél előfordulhat, hogy a beavatkozás egyetlen alkalommal nem is végezhető el. Ezáltal többszöri látogatást igényel az, ha teljes mértékben meg akarunk szabadulni a fogkőtől.

Mennyibe kerül a fogkő eltávolítása?

Első körben egy általános konzultációra van szükség, ami után a szakorvos megállapítja a kezelés fajtáját, így ettől is függ, hogy a kezelés végül mennyibe kerül. Általánosságban elmondható, hogy 15-25.000 forint kifizetésével már csodálatosan fehér fogaink lehetnek. Ez talán elsőre soknak tűnhet, viszont belegondolva igen sok betegséget előzhetünk meg vele, így nem lesz szükség gyökérkezelésre vagy éppen fogpótlásra, amelyek ára ennél jóval magasabb.