napelem

Napelem rendszer méretek – Mi a legkisebb, amit érdemes telepíteni?

A napenergia hasznosítása egyre elterjedtebb a világon, mivel zöld energiát termel, hosszú távon pedig költséghatékonyabb megoldás. Ha valaki komolyan gondolkozik rajta, hogy napelem rendszert telepítsen, az egyik legelső kérdés, ami felmerül, hogy mégis mekkorát érdemes építtetni?

Igényeinkre szabva

A legfontosabb szempont természetesen, hogy mennyi energiára van szükségünk: csak a háztartásunkat szeretnénk ellátni, esetleg egy nagyobb telket és az azon található rendszereket, berendezéseket is? Netán ipari felhasználásban gondolkozunk?

Az első és legegyszerűbb dolog, hogy megvizsgáljuk a háztartás elmúlt évekbeli energiafogyasztását. Ha ez megvan, akkor pedig érdemes összevetni a napkollektoroknak szánt hely méretével, mert bár az esetek túlnyomó részében a tetőre telepített napelemek elegendőek a háztartás ellátásához, de nem lehetünk biztosak benne, hogy ez nálunk is így lesz. Lehet, hogy a tető helyett érdemesebb a kertben vagy a telken felállítani az elemeket, ha van hozzá szabad helyünk.

A napelem rendszer mérete vs anyagiak

Természetesen a költségvetési szempontok is megfontolandók. Egy napelem rendszer kiépítése magas befektetési költséggel jár, így érdemes összevetni a rááldozható keretet a fentiek alapján számított rendszernagysággal. Persze ha pályázat útján, esetleg állami támogatással telepítjük a rendszert, gondolkozhatunk akár nagyobb léptékben is.

Végül mindig a méret a lényeg

Miután mindezen átrágtuk magunkat, jöjjön a kérdés: mekkora a legkisebb napelem rendszer, amit még érdemes telepíteni? Egy átlagos háztartás számára egy 4-10 kW-os rendszer elegendő szokott lenni, így ezzel lehet kalkulálni. Ha kevés a felhasználható felület a kollektoroknak, vagy szűkösek a kereteink, esetleg nem nagy a háztartás energiaigénye, akkor még egy 2-4 kW-os rendszer is elegendő lehet. Valamint ez az a méret, ami alá nem érdemes menni, mert nem biztos, hogy kifizetődő lesz. Továbbá azt se felejtsük el, hogy a napelem rendszer mérete nemcsak a taglalt szempontok miatt fontos, hanem az inverter kiválasztásánál is számít.